Hmm.. Hvad er en marketing simulation?
Marketing Simulation er en lærerig oplevelse, der giver deltagerne mulighed for at opbygge deres egen virtuelle virksomhed. Gennem simulationen kan vi omsætte teoretisk viden til praktisk handling og træffe strategiske beslutninger i realtid. Her har vi friheden til at eksperimentere med forskellige tilgange og lære af konsekvenserne af vores handlinger, alt sammen inden for en risikofri ramme.
Hvad undersøger man så?
Man undersøger blandt andet markedscenarier, konkurrentanalyse, produktudvikling, prisfastsættelse, investeringer og meget mere.
Fordele ved Simulationen
Problemet der skulle løses:
“Hvordan markedsføres en forbrugerelektronik virksomhed globalt i et konkurrencepræget marked karakteriseret ved korte produkt livscyklusser og høj grad af innovation, hvor produktudvikling, timing og succesfuld positionering er afgørende”
Vi var en virksomhed, der startede i 2008 med lanceringen af smartphones.
Til højre kan I se den markedsundersøgelse, som vi anvendte til at træffe de første beslutninger for vores virksomhed. Her findes en række grafer og information, som blev grundlaget for vores første strategiske beslutninger angående virksomheden.
Overvejelser
Vi valgte det asiatiske marked, fordi det var et mindre marked; derfor tænkte vi, at konkurrenterne ville være færre. Dernæst valgte vi at lægge fokus på kundesegmentet tech-savvy og de trendy kunder.
Produkterne
Genius classic +
Dette er vores Genius Classic+, som vi har designet specielt til kundesegmentet tech-savvy.
Vi har designet den med et klassisk design og samtidig fokuseret på at integrere forskellige funktioner som et premium kamera, ekstra hukommelse, sikkerhed og en premium skærm. Alt dette har vi gjort, fordi tech-savvy kundesegmentet lægger stor vægt på disse funktioner, når de køber mobiltelefoner.
Ud fra markedsrapporten fandt vi ud af, at tech-savvy kundersegmentet lægger størst vægt på performance frem for batterilevetid. Derfor har vi investeret mere i performance.
Genius +
Dette er vores Genius+, som vi har designet specielt til kundesegmentet trendy.
Vi har designet den med et avantgarde design og samtidig fokuseret på at integrere de samme funktioner som hos Genius Classic+, men Genius+ har en ekstra feature, nemlig en holdbar skærm, fordi trendy kundesegmentet lægger stor vægt på disse funktioner, når de køber mobiltelefoner.
Ud fra markedsrapporten fandt vi ud af, at trendy segmentet lægger stor vægt på performance fremfor batterilevetid. Derfor har vi investeret mere i performance. Dog lægger tech-savvy segmentet lidt mere vægt på performance end trendy gør.
Beslutninger
Hvilken beslutninger skulle vi ellers tage stilling til?
Indpakning
Fold ud og læs mere
Vi har valgt dynamisk indpakning til vores produkt, selvom det ikke er det mest bæredygtige valg. Dette blev valgt, fordi det var det, vores kundesegmenter foretrak.
Persondata
Fold ud og læs mere
Vi har valgt kun at samle kundernes data til analyse, hvis vi har fået tilladelse til det. Vi mener personligt, at dette skaber en tryghed for kunden.
Bæredygtighed
Fold og læs mere
Vi gennemgik simuleringen med både bronze- og sølv-certificeringer inden for bæredygtighed. Til sidst endte vi med sølv. Vores mål var at opnå guld, men desværre lykkedes det os ikke.
Leverandører
Fold ud og læs mere
Vi valgte at lave et samarbejde med den bedste og dyreste leverandør på markedet. Dette gjorder vi, fordi vi vil have de bedste produkter på markedet.
Cesim marketing simulation:
Cesim Marketing er den platform, som vi har anvendt til at udføre vores simulation. På platformen får man al den nødvendige information for at kunne træffe de rette beslutninger. Her har vi også designet vores telefoner og indberettet vores beslutninger. Se billeder nedenfor:
Værktøjer
Markeds- og konkurrentanalyse
Vi har analyseret det Asiatiske marked meget, eftersom det var det marked vi ville være markedsledere på. Dernæst har vi analyseret meget på vores konkurrenter. Her har vi blandt andet kigget på hvor meget de har solgt, kvaliteten af deres produkter og deres syn på bæredygtighed.
Marketing mix
Vi har lagt stor vægt på produktet, priserne og markedsføring. Produktet er blevet tilpasset næsten hvert år baseret på konkurrence- og markedsanalyser. Prisen blev sænket en smule, da vi befandt os i en relativt høj prisklasse sammenlignet med konkurrenterne.
Desværre begik vi en fejl ved ikke at investere tilstrækkeligt i markedsføring, hvilket betød, at vi ikke kunne følge med konkurrenterne i de seneste år.
Forecasting og teamarbejde
Vi har fokuseret meget på estimeret fremtidig efterspørgsel og salgsprognoser, baseret på vores markedsanalyser. Dette er afgørende, da det vil hjælpe os med at øge både salget og brandets styrke år efter år.
Desuden har jeg lært at arbejde i et team, hvor alle har forskellige meninger og holdninger, som vi må forholde os til for at nå frem til et resultat, som alle er tilfredse med.
Beslutningskompetence, Strategisk tænkning og teamarbejde.
Jeg har virkelig lært at træffe velovervejede beslutninger som er baseret på analyser, men som man sammentidig ikke 100 procent er sikker på vil virke. Jeg har lært at implementere strategier for at opnå langsigtede forretningsmæssige mål og overleve i et konkurrencepræget marked.
Resultat
Share price
Vi endte med at få 3 sidste plads ved share price. I Cesim Marketing Simulation er “share price” et mål for en virksomheds værdi på markedet, målt ved prisen på dens aktier. Dette afspejler investorernes tillid til virksomheden og dens fremtidige udsigter. En høj share price indikerer generelt, at virksomheden udfører godt og forventes at generere positive resultater i fremtiden.
Vores aktiekurs var lav i forhold til konkurrenterne, fordi vi ikke turde investere tilstrækkeligt i advertising og channel investment. Vi burde helt klart have turdet investere langt mere i de nævnte områder.
ESG score og produktet
Vores ESG-score endte også blandt de laveste. Dette skyldtes, at vi ikke kunne opnå guldcertificering, primært på grund af vores generelle lave salgsvolumen.
Generelt gennem hele simulationen har vi lagt vægt på performance og batterilevetid, da vi ønskede at ramme segmentet af tech-savvy og trendy forbrugere. Især tech-savvy forbrugere prioriterer performance og batterilevetid højt.
Men det er jo slet ikke så slemt!
Vi har jo haft vækst af salget igennem alle årene, så derfor har vi stadig en god forretning. Det eneste som halter er at kunne følge med vores konkurrenter.
Bruttofortjeneste (Gross Profit,%)
- Stigning fra år 3 på 43,2% til år 5 på 44,6%
- Dette viser at vi har en høj bruttofortjeneste, hvilket viser at vi har en god effektivitet i produktion og salg.
Sales forecasting error, %:
- Den er faldet markant fra år 3 (63,6%) til år 5 (12,7%)
- Dette er godt for jo lavere den er desto bedre er virksomheden forudsige sit salg.
Cumulative earnings (akkumuleret indtjening), k €
- Den er generelt steget fra -32.995 k € i år 3 til 53.127 i år 5
- Dette betyder at virksomhedens samlede nettoindtjening er steget drastisk fra år 3 til år 5.
År 3 (vi er hold orange):
År 5 (vi er hold orange):
Log bog
Her kan du læse lidt om alle vores overvejelser og tiltag vi har været igennem i alle årene.
Kilder:
Link til log bog: marketing simulation: https://docs.google.com/document/d/1803jUA6tMvRZlCTOf3pE9PbBorHn4-ihpnfR3RH-5UA/edit
ChatGBT: OpenAI. ChatGPT. Version 3.5. 26/05/2024. OpenAI:
https://chatgpt.com/c/424cc5f4-5d95-49ef-bc26-5ee2b9a887be
Canva (billeder):
https://www.canva.com/da_dk/login
Cesim: